Facket vann strid om villkor

ESF-RÅDET2018-08-21
Facket har fått igenom sin linje vad gäller villkoren för de anställda som berörs av ESF-rådets flytt. I stället för att tvingas säga upp sig själva när en del av myndigheten flyttar till Gävle, har de nu sagts upp av arbetsgivaren. Därmed får de upp till ett års uppsägningslön och löper inte längre risk för att förlora a-kassa.
Av:  Tora Villanueva Gran

Publikt har tidigare rapporterat om att delar av ESF-rådet, som hanterar utbetalningar av bidrag av Europeiska socialfonden, i december kommer att omlokaliseras från Stockholm till Gävle. Omkring 65 av totalt 130 tjänster berörs och hälften av de berörda medarbetarna har redan sagt upp sig. Men eftersom ESF-rådet också har åtta regionala kontor runt om i landet, kompliceras det hela. Det finns nämligen berörda medarbetare som är stationerade på något av dessa, trots att de formellt hör till huvudkontoret.

– Så ser ju arbetslivet ut i dag, det är flexibelt. Vi kallar dessa medarbetare inresande. De har under hela sin anställning haft sin bas och sitt vardagsliv i någon annan del av landet än Stockholm trots att de hör till huvudkontoret. I deras anställningskontrakt står tydligt en annan placeringsort angiven, även om deras chef och kolleger finns i huvudstaden, säger Anna-Lena Wessman som är styrelseledamot i ST-avdelningen.

Arbetsgivarens första linje var att även dessa medarbetare, det handlar om åtta stycken, skulle ha arbetsplikt i Gävle. Arbetsgivaren har stött sig på en AD-dom vars innebörd är att om en hel myndighet flyttas, måste de som inte vill följa med att säga upp sig själva, med kortare uppsägningstid och risk för längre karens i a-kassan. Facken har varit oeniga med arbetsgivaren i förhandlingarna och hävdat att när en placeringsort är angiven i ett anställningskontrakt, går den inte bara att ändra.

– För dem som har arbetat på huvudkontoret i Stockholm under ”vanliga” premisser står ingen placeringsort angiven, men det gör det ju på dessa medarbetares kontrakt, förklarar Anna-Lena Wessman.

Och i slutet av april, efter fackens påtryckningar, rådgjorde arbetsgivaren med Arbetsgivarverket. Därefter ändrade man sig och valde att gå på fackens linje. I juni gjordes därför överenskommelsen att samtliga med angiven placeringsort i sina kontrakt inte har arbetsplikt i Gävle. Det innebär att de inte tvingas säga upp sig själva. I stället har de nu blivit uppsagda av arbetsgivaren och får därmed lön under ett års tid.

– Nu har vi i alla fall sett till att dessa kolleger blivit något så när omhändertagna, säger Anna-Lena Wessman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Omlokalisering
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.