Facket vill nå unga kvinnor

JÄMSTÄLLDHET2006-03-07

Den 8 mars, på den internationella kvinnodagen, lanserar den globala fackföreningsrörelsen en ny fas i sin kvinnokampanj.

Vi anser att det är särskilt viktigt att nå ut till unga kvinnor, kvinnliga migranter och de som arbetar i den informella ekonomin och i ekonomiska frizoner, säger Helen Creed, ordförande för den fria fackföreningsinternationalen FFIs kvinnokommitté i ett uttalande.

FFI konstaterar att allt fler kvinnor världen över förvärvsarbetar, samtidigt som könsdiskrimineringen är djupt rotad i alla samhällen. Jämställda löner och genusmedvetenhet hos både fack och arbetsgivare har hög prioritet, konstaterar organisationen.

I den första delen av kampanjen ”Facket för kvinnor – kvinnor för facket”, som genomfördes under 2002 till 2005, deltog ett 60-tal fackliga organisationer i 49 länder. Kampanjen har enligt FFI ökat antalet kvinnliga fackföreningsmedlemmar i många länder.

Kampanjens andra fas, som nu lanseras, kommer att sträcka sig fram till 2008. Den är tänkt att fokusera på värvning av kvinnliga medlemmar, men kommer också att innehålla särskilda handlingsprogram för frizoner, migrantarbetare och fattigdomsbekämpning. De involverade fackliga organisationerna ska arbeta aktivt med jämställdhetsfrågor.

Facket för kvinnor – kvinnor för facket
Facket för kvinnor – kvinnor för facket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA