Fackets högkvarter stormat av polis

TURKIET2013-02-27
Turkisk polis har gripit över hundra medlemmar i de offentliganställdas fackförbund KESK. De anklagas för samröre med terroristorganisationer. Bland de gripna finns en kvinna som väntar på sin cancerbehandling och en tremånaders bebis.

Den 19 februari utfärdade polisen arresteringsorder på 167 medlemmar i KESK i 28 av Turkiets 81 provinser. Alla beskylls för att ha kopplingar till terrorstämplade organisationer.

Fackets högkvarter i huvudstaden Ankara stormades och styrelseledamoten Akman Simsek greps. I Turkiets största stad Istanbul greps över 50 fackligt aktiva. En av de gripna var en kvinna som väntade på sin cancerbehandling och en bebis vars båda föräldrar greps av polisen.

Fackföreningsinternationalen ITUC protesterar kraftfullt:

”Vi kan inte längre acceptera att fackligt aktiva fängslas efter falska anklagelser om terrorism”, säger ITUCs generalsekreterare Sharan Burrow och kräver att de gripna friges omedelbart och villkorslöst. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.