Fackförbund i ordkrig om civilanställda

POLISEN2017-03-24
Fler civilanställda inom Polisen kommer att leda till någons död, skriver Carina Bäck, ordförande för Polisförbundet Stockholm syd i en debattartikel i Expressen. STs avdelningsordförande Karin Svenning replikerar att det är trist att försöka ”skapa ett vi och dem” inom Polisen.

Carina Bäck, ordförande för Polisförbundet Stockholm syd, går till ordattack mot Polisens sätt att organisera sig. I en debattartikel i Expressen kritiserar hon myndighetens strategi som går ut på att öka antalet civilanställda.

”Den här riktningen kommer att leda till att någon skadas allvarligt eller dör. Det finns en anledning till att polisutbildningen är flerårig med tillhörande praktik.”, skriver Carina Bäck i Expressen.

Vidare kritiserar hon lönesättningen inom myndigheten. Även om Polisens civilanställda för det mesta är ”duktigt folk med lång utbildning i bagaget”, är det inte rätt att utbildade poliser tjänar mindre, menar hon.

”Hur är det möjligt att civila som har lägre befogenhet än samtliga poliser i myndigheten kan kliva in på en lön som ligger 14 000 kronor över vad en ny polis tjänar?”, skriver Carina Bäck.

STs avdelningsordförande inom Polisen, Karin Svenning, replikerar nu i samma tidning. Hon invänder mot att Carina Bäck på Polisförbundet är ”så ivrig att lägga skuld” på Polisens civilanställda. En bättre taktik för att försöka förbättra verksamheten hade varit att fackförbunden som organiserar de anställda inom Polisen jobbar ihop, skriver hon.

”Vi anser också att många poliser har för låga löner och de kraven riktar vi emot arbetsgivaren, inte mot våra kollegor.”, skriver Karin Svenning i Expressen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anneli (ej verifierad) sön, 03/26/2017 - 15:39
Vad tråkigt att PF skyller på de civila, det tyder väl på att PF är sämre på att förhandla för sina medlemmar än ST. Undra vad som skulle hända med lönerna om PF medlemmar bytte fack till ST? Kanske PF skulle vända sin kritik inåt mot PF styrelsen istället för att skylla på ST. Bra skrivet Karin!
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.