Facklig irritation på Migrationsverket

ÖVERTALIGHET2003-12-18

–Vi är utsatta för ministerstyre, säger Helmut Moser, STs avdelningsordförande på Migrationsverket. Förhandlingar om övertalighet pågår inom verket.

Han syftar på att den tillförordnade generaldirektören Lars Påhlsson kommer från det departement där hans företrädare, Barbro Holmberg, är migrationsminister.

– Då den nuvarande generaldirektören ska gå tillbaka till departementet är det svårt för honom att agera självständigt, anser Helmut Moser.

Det gör hela processen med besparingar och omorganisation besvärlig, menar han. Chefsbytet har också inneburit att tidtabellen fördröjts.

– Barbro Holmberg lämnade kvar ett arv som nu ska fullföljas utan att vi vet vem som ska ta ansvar för det, säger han.

För närvarande pågår förhandlingar om de varsel som lagts på Region Mitt och på huvudkontoret i Norrköping.

Totalt rör det sig om 100 varsel i Norrköping. STs ombudsman, Lena Danås, som inlett centrala förhandlingar på Region Mitt, är irriterad över att arbetsgivaren inte har med sig tillräckligt underlag inför förhandlingarna:
– Det är bedrövligt att det inte finns underlag för att göra en ordentlig bedömning av personalbehovet, säger hon. Facket har faktiskt rätt att få ett ordentligt beräkningsunderlag och en jämförelse från tidigare år. Jag tycker att det här är ett brott mot MBL.

Enligt Lena Danås är det i första hand huvudkontoret som inte har försett ST med uppgifterna.

Ytterligare ett 30-tal tjänster ska bort i Region Väst, Region Syd och i Stockholm, men där hoppas man kunna rädda de flesta jobben med hjälp av omplaceringar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA