Facklig kritik mot biståndsplan

BISTÅND2014-02-18
TCO är starkt kritisk till regeringens biståndspolitiska plattform, skriver TCO-tidningen. Fackföreningsrörelsen nämns över huvud taget inte och remisstiden har varit alltför kort.

Fackföreningsrörelsen nämns inte i den plattform för biståndspolitiken som regeringen skickade ut på remiss i januari. Det upprör TCO, som också är mycket kritiskt till den korta remisstiden – tre veckor. TCO var inte ens remissinstans, skriver TCO-tidningen.

”När regeringen började prata om plattformen sa man att processen skulle vara inkluderande. Sedan ramlar plattformen ned med jättekort remisstid. Det är inte seriöst”, säger TCOs internationella chef Helena Johansson till tidningen.

Trots detta har både TCO och LO-TCO Biståndsnämnd svarat på remissen.

Enligt Helena Johansson har den biståndspolitiska plattformen ett extremt individperspektiv och handlar bara om näringslivet och de privata aktörerna.

”Fackliga organisationer och den betydelse de kan ha är konsekvent osynliggjord i hela dokumentet”, säger hon.

Från TCOs sida är man dock nöjd med att mänskliga rättigheter är en central utgångspunkt för biståndet och att plattformen lyfter fram flickor och kvinnor som grundläggande aktörer för utveckling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Bistånd
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.