Facklig kritik mot nytt lagförslag

ÖPPENHET2008-06-11

TCO, LO och Saco går emot ett lagförslag som ska stärka skyddet för företagshemligheter. Facken anser att förslaget inte skyddar de anställdas rätt att avslöja brott och oegentligheter.

Den som har tillgång till en företagshemlighet för att kunna utföra sina arbetsuppgifter kan i dag röja eller utnyttja hemligheten utan att riskera straff. Det konstaterar utredaren Anna-Karin Lundin i betänkandet Förstärkt skydd för företagshemligheter.

Därför föreslår hon att ett nytt brott införs för arbetstagare och vissa andra som deltar i ett företags verksamhet, till exempel styrelseledamöter och personer från bemanningsföretag. Den som röjer eller utnyttjar en företagshemlighet olovligt föreslås få böter eller fängelse i högst två år. Sker gärningen två år efter det att anställningen upphört ska det inte medföra straff.

Utredaren föreslår också att en bevissäkringsåtgärd införs i lagen, så kallad bevisundersökning. Den innebär att en företagare som misstänker att en företagshemlighet angripits genom domstolsbeslut kan få Kronofogden att söka efter bevis hemma hos en anställd.

Utredaren har inte tagit hänsyn till de anställdas rättighet att avslöja allvarliga brott och oegentligheter. Det anser TCO, LO och Saco i ett gemensamt yttrande.

– Förslaget bidrar till att en redan otydlig reglering blir än mer svårtillgänglig och innehåller alldeles för mycket straffrättsligt tänkande, säger TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär i ett pressmeddelande.

Att införa ett reellt skydd för så kallade ”whistle-blowers” i svensk rätt vore bra för de anställda, företagens verksamhet och för samhället, menar han.

– Det handlar ytterst om att utöva en demokratisk rättighet på arbetsplatsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA