Facklig samordning inom OFR ses över

OFR2005-08-23

Det har blivit allt tydligare att förbunden som ingår i OFR har olika syn på förhandlingssamarbetet. Därför ska detta och huvudavtalet nu ses över.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Bakgrunden är ett brev från Lärarförbundet, Vårdförbundet och Polisförbundet till OFRs (Offentliganställdas Förhandlingsråd) ordförande. Där begärs en översyn av samordningen och förhandlingsordningen inom det statliga området.

Utredning till 2007 

OFRs arbetsutskott konstaterade vid sitt möte i juni att översynen är en fråga för huvudorganisationen OFR/S,P,O och de åtta förbund som ingår i den. Där kommer den begärda översynen att genomföras och en utredningsgrupp för detta ska tillsättas.

Resultatet kan komma att påverka OFRs organisation. För att pröva detta tillsätts ytterligare en utredningsgrupp.

Förslag ska läggas i god tid före nästa avtalsrörelse, 2007.

STs ståndpunkt ännu inte klar

–Utredningen ska helt enkelt pröva om det gamla huvudavtalet håller för den verklighet som råder inom det statliga området idag och kanske under de närmaste fem till tio åren, säger förhandlingschef Johan Tengblad, som representerar ST i utredningarna.

Enligt Johan Tengblad är det för tidigt att idag säga vilka frågor som ST anser är viktigast.

–STs förbundsstyrelse ska under hösten diskutera både det statliga huvudavtalet och hur förhandlingssamarbete med övriga förbund bör se ut i framtiden. Resultatet av dessa diskussioner kommer att avgöra vilka frågor som blir viktiga för ST i utredningsarbetet.

OFR

o Det nu gällande huvudavtalet slöts 1993 och innebar bl a att tre så kallade förbundsområden inrättades – statstjänstemän (S), poliser (P) och officerare (O). Därav förkortningen OFR/S,P,O. Sedan dess har också de åtta medlemsförbunden utvecklat arbetsformer m m inom OFR.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA