Fackliga ledare gripna i Sydkorea

FÖRTRYCK2004-11-09

Ledarna för de statsanställdas fackförbund i Sydkorea har fängslats av polisen. Polisen har också genomfört husrannsakningar av fackets kontor runtom i landet och gripit ett stort antal lokala fackliga företrädare.

Polisens aktioner riktar sig mot den medlemsomröstning som fackförbundet KGEU, Korean Government Employees´ Union, startat. Bland annat har man beslagtagit datorer och lådor med röstsedlar.

Omröstningen gäller en proteststrejk den 15 november, då det koreanska parlamentet ska ta ställning till ett lagförslag om fackliga rättigheter för offentliganställda.

Enligt förslaget skulle en stor del av tjänstemännen i statsförvaltningen undantas från sådana rättigheter.

Gripandena av KGEUs ordförande Young-Gil Kim och generalsekreteraren Byeong-Soon Ahn skedde strax efter avslutandet av ett internationellt symposium i huvudstaden Seoul om fackliga rättigheter. STs internationelle sekreterare Ilkka Pärssinen var en av deltagarna.

– Det är självklart att repressionen kommer när vi internationella gäster åkt hem, säger han.

Även under symposiet förekom arresteringar, men de gripna släpptes efter två dagar.

– Vi deltog i en demonstration som bevakades av 6 000 kravallpoliser, berättar Ilkka Pärssinen. Under demonstrationen greps 44 personer som hade jackor med KGEU-märket, vilket var förbjudet. Men sedan vi besökt en polisstation, där åtta av dem satt, blev de släppta.

ST protesterar i ett brev till Sydkoreas president Moo-Hyun Roh mot gripandet av KGEUs främsta ledare. ST kräver att förföljelsen av lokala fackliga företrädare stoppas och att Sydkorea erkänner internationella överenskommelser om grundläggande fackliga rättigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA