Fackliga rättigheter pressas hårt i världen

FACKLIGT2018-06-07
Demokratin och fackliga rättigheter är under stark press i många länder i världen. Enligt IFS, Internationella fackliga samorganisationen, har antalet länder som godtyckligt griper fackmedlemmar ökat från 44 till 59 mellan 2017 och 2018.

IFS årliga demokratiindex visar att utrymmet för demokrati och mänskliga rättigheter krymper i världen. Allt fler länder undantar grupper av arbetare från arbetsrätten. Det handlar om offentliganställda, migrantarbetare och människor som arbetar offshore. I två av tre av världens länder undantas hela grupper från arbetsrättens krav.

”Demokratin är under attack i länder som inte förmår att garantera människors rätt att organisera sig, tala fritt och agera. Brasilien har antagit lagar som förnekar rätten at torganisera sig, Kina begränsar yttrandefriheten och militären i Indonesien deltar i undertryckandet av fackliga konflikter”, kommenterar EFS generalsekreterare Sharan Burrow i ett pressmeddelande.

Demokratiindexet rankar 142 länder i världen i förhållande till 97 olika indikatorer för att rangordna var arbetares rättigheter är bäst skyddade. Enligt rapporten finns begränsningar av strejkrätten i 87 procent av världens länder och 81 procent nekar eller begränsar anställdas rätt till kollektivförhandlingar.

Tretton länder i topp:

Belgien

Danmark

Finland

Island

Irland

Italien

Nederländerna

Norge

Slovakien

Sverige

Tyskland

Uruguay

Österrike

Världens tio sämsta länder

Burundi

Centralafrikanska republiken

Eritrea

Libyen

Palestina

Somalia

Sudan

Sydsudan

Syrien

Yemen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.