Fridays for future står bakom de fredagsstrejker för klimatet som Greta Thunberg startat.
Bild: Mostphotos
Fridays for future står bakom de fredagsstrejker för klimatet som Greta Thunberg startat.

Fackligt ställningstagande för klimatet

FACKLIGT2019-08-26

De fackliga centralorganisationerna uppmanar medlemmar och förtroendevalda som själva vill att delta i manifestationer för klimatet fredag 27 september. Men någon politisk strejk på arbetstid är inte aktuell.

Den svenska organisationen inom Fridays for future, som står bakom de fredagsstrejker för klimatet som Greta Thunberg startat, har tidigare uppmanat den svenska fackföreningsrörelsen att ställa sig bakom deras kamp mot klimathotet genom att ta ut sina medlemmar i strejk fredagen den 27 september.

Men det är inte aktuellt med någon politisk strejk för klimatet. Det klargjorde Karl-Petter Thorwaldsson, Eva Nordmark och Göran Arrius, ledare för de fackliga centralorganisationerna TCO, LO och Saco, när de på fredagen mötte representanter för organisationen Fridays for future.

Enligt ett pressmeddelande blev det ett konstruktivt möte. LO, TCO och Saco uppmanar medlemmar och förtroendevalda att – om de själva vill – delta i olika manifestationer den aktuella dagen. Detta sker enligt pressmeddelandet utanför ordinarie arbetstid eller efter överenskommelse med arbetsgivaren.

”Jag är mycket imponerad över engagemanget och målmedvetenheten hos den globala rörelse som skapats till försvar för klimatet. En nödvändig grön omställning måste gå hand i hand med trygghet och utvecklingsmöjligheter i arbetslivet, när jobb försvinner och förändras”, kommenterar TCOs ordförande Eva Nordmark.

Enligt pressmeddelandet ställer sig de svenska fackliga centralorganisationerna bakom de internationella åtagandena på klimatområdet. Rapporterna och rekommendationerna från FNs klimatpanel visar allvaret och Parisavtalets mål måste nås.

”En viktig del av vår diskussion handlade om att kostnaderna för klimatomställningen måste fördelas rättvist. Unga ska inte betala med sin framtid. Vanligt folk ska inte betala med sina jobb. Klimatomställningen måste och ska ske, och kostnaderna för den ska fördelas jämlikt”, konstaterar LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Klimatet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA