Tyskland: Klimatstrejker på arbetstid

KLIMATET2019-09-20

Tusentals tyskar klimatstrejkar på betald arbetstid i dag, skriver Dagens Nyheter. 3 200 tyska företag från olika branscher står bakom initiativet Entrepreneurs für future, och många av dem stänger för att låta sina anställda delta i protesterna.

Företag som e-handelsportalen Zalando, barnmattillverkaren Hipp och bussföretaget Flixbus står bakom Entrepreneurs für future. Dagens Nyheter har träffat Christof Struhk, som äger en byggvaruhandel i Berlin med 200 anställda. Han har gett personalen ledigt idag för att delta i fredagsdemonstrationerna för klimatet. Omsättningen kommer att minska med ungefär en halv miljon kronor när butiken hålls stängd:

”Men det är bara pengar. När mina barn i framtiden frågar mig vad jag gjorde för att förhindra en katastrof vill jag i alla fall kunna säga att jag gjorde någonting”, säger han till tidningen.

Företagen bakom Entrepreneurs für future har ställt sig bakom en programförklaring som bland annat kräver införande av en koldioxidskatt och snabbare avveckling av kolet.

Enligt Christof Struhk är det den svenska klimataktivisten Greta Thunberg och hennes skolstrejker som fått stort genomslag i Tyskland. I Berlin kommer hennes ungdomsrörelse Fridays for future att arrangera demonstrationståg i dag genom regeringskvarteren, tillsammans med fackförbund, flyktingorganisationer och företagare som står bakom klimatinitiativet. Samtidigt ska den tyska regeringen försöka komma överens om en klimatpakt, ett investeringspaket i mångmiljardklassen som ska minska utsläppen av koldioxid, skriver Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA