Tyskland: Klimatstrejker på arbetstid

KLIMATET2019-09-20
Tusentals tyskar klimatstrejkar på betald arbetstid i dag, skriver Dagens Nyheter. 3 200 tyska företag från olika branscher står bakom initiativet Entrepreneurs für future, och många av dem stänger för att låta sina anställda delta i protesterna.

Företag som e-handelsportalen Zalando, barnmattillverkaren Hipp och bussföretaget Flixbus står bakom Entrepreneurs für future. Dagens Nyheter har träffat Christof Struhk, som äger en byggvaruhandel i Berlin med 200 anställda. Han har gett personalen ledigt idag för att delta i fredagsdemonstrationerna för klimatet. Omsättningen kommer att minska med ungefär en halv miljon kronor när butiken hålls stängd:

”Men det är bara pengar. När mina barn i framtiden frågar mig vad jag gjorde för att förhindra en katastrof vill jag i alla fall kunna säga att jag gjorde någonting”, säger han till tidningen. 

Företagen bakom Entrepreneurs für future har ställt sig bakom en programförklaring som bland annat kräver införande av en koldioxidskatt och snabbare avveckling av kolet.

Enligt Christof Struhk är det den svenska klimataktivisten Greta Thunberg och hennes skolstrejker som fått stort genomslag i Tyskland. I Berlin kommer hennes ungdomsrörelse Fridays for future att arrangera demonstrationståg i dag genom regeringskvarteren, tillsammans med fackförbund, flyktingorganisationer och företagare som står bakom klimatinitiativet. Samtidigt ska den tyska regeringen försöka komma överens om en klimatpakt, ett investeringspaket i mångmiljardklassen som ska minska utsläppen av koldioxid, skriver Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.