Familjebildning påverkar kvinnors karriär

JÄMSTÄLLDHET2020-06-24
Sannolikheten för att kvinnor ska inneha en nyckelposition på en arbetsplats minskar kraftigt efter första barnets födelse, medan män i samma situation knappt påverkas alls, visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Att ha en nyckelposition på en arbetsplats innebär att man har en kompetens som inte så många andra på arbetsplatsen har. Om en person med en nyckelposition är borta från jobbet kan det bli svårt för kolleger att täcka upp och utföra den frånvarande kollegans arbetsuppgifter.

Efter det första barnets födelse finns kvinnor sällan i den formen av roller, medan män som fått sitt första barn inte alls påverkas i samma utsträckning, konstaterar IFAU i en ny rapport.

I rapporten visas också att kvinnors frånvaro från arbetet ökar mer efter första barnets födsel än vad mäns frånvaro gör i samma situation.

"Vi vet inte om kvinnors frånvaro i nyckelpositioner efter första barnet beror på att kvinnor till följd av ett större familjeansvar väljer bort den typen av arbetsuppgifter, eller om arbetsgivare väljer bort kvinnorna", kommenterar Olof Rosenqvist, en av rapportförfattarna, resultatet i ett pressmeddelande.

Mönstret bidrar sannolikt till att kvinnors inkomster halkar efter mäns, enligt IFAU.

”Förutom att peka på vikten av ett jämställt familjeliv där föräldrarna delar på ansvaret för barnen visar vår forskning att om fler arbetsplatser organiserades på ett sätt som minskade sårbarheten för oväntad frånvaro från arbetet skulle detta kunna innebära en jämnare inverkan av familjebildning på kvinnors och mäns inkomstutveckling. Självklart är dock en sådan omställning väldigt utmanande för många företag och ibland kanske det inte alls är möjligt”, kommenterar Lena Hensvik, en annan av rapportförfattarna, resultatet.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.