Fängelsestraff för stölder på Regeringskansliet

REGERINGSKANSLIET2021-04-29
En anställd på Regeringskansliet döms för grov stöld efter att ha stulit ett stort antal datorer, telefoner och hårddiskar från sin arbetsplats. Mannens medhjälpare, som enligt domen sålde stöldgodset på nätet, döms för grovt häleri.

Hösten 2019 upptäcktes att en dator med Regeringskansliets märkning fanns ute för försäljning på en auktionssajt på nätet.

Eftersom det kan finnas känslig information på en sådan dator kontaktades Säkerhetspolisen, och en utredning för att kartlägga säljaren startades.

Några veckor senare köpte en av Säkerhetspolisens utredare en annan dator av samma säljare, och det visade sig att den också kom från Regeringskansliet.

Eftersom man ville ta reda på vem som försåg den utomstående säljaren med datorer genomfördes videoövervakning av ett antal rum på Regeringskansliets IT-avdelning. Och efter några veckor fick utredarna napp, då den nu dömde mannen ertappades med att stjäla datorutrustning.

Senare kunde man också länka samman de båda männen via betalningar som genomförts dem sinsemellan via en mobilapp.

Enligt tingsrättens dom har den anställda mannen erkänt att han har tagit 23 datorer, 66 hårddiskar, 38 mobiltelefoner och 8 surfplattor från Regeringskansliet. Han hävdar däremot att det inte rör sig om stöld eftersom det handlar om utrustning som skulle skrotas.

Tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde mannen till fängelse i ett år och sex månader för grov stöld.

Åklagaren hävdar i sina åtalspunkter att det snarare handlar om fler än 300 stulna datorer och flera tusentals stulna hårddiskar. Mannens medhjälpare har också erkänt att han tagit emot fler än 325 datorer och ett stort antal hårddiskar. Han har däremot förnekat att han visste om att utrustningen var stulen.

Även han döms till fängelse i ett år och sex månader, i hans fall för grovt häleri.

De båda männen ska också betala skadestånd till Regeringskansliet på runt 32 500 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.