Farlig arbetsmiljö i statliga LVM-hem

SIS2014-11-17
Företrädare för ST inom SiS slår larm i en debattartikel – sedan beläggningen på LVM-hemmen ökat till mer än 110 procent saknas förutsättningar att garantera en säker arbetsmiljö för personalen.

Statens institutionsstyrelse, SiS, ansvarar för tvångsvården av vuxna missbrukare och ungdomar med psykosociala problem. I sin debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Thord Jansson och Tobias Bjerman, ordförande respektive vice ordförande i ST inom SiS, att LVM-hemmen sedan ett år tillbaka saknar förutsättningar för att garantera klienterna en god omvårdnad och vård och behandling i en trygg miljö:

”Madrasser på golvet i sällskapsrum och våningssängar i enkelrum. Allt fler svårt psykiskt sjuka och utagerande klienter. Personal som sliter hårt för att vården ska fungera, men tycker att den nu enbart är förvaring. Så ser det ut på de statliga LVM-hemmen sedan ett år tillbaka. Trots det har Sis-ledningen inte agerat”, skriver de.

STs företrädare riktar skarp kritik mot SiS ledning och generaldirektören Kent Ehliasson, som de anser reagerat alldeles för långsamt på överbeläggningen på LVM-hemmen. De efterlyser att situationen granskas av såväl Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som av Arbetsmiljöverket.

”Fackförbundet ST inom SiS anser att LVM-hemmen sedan ett år tillbaka saknar förutsättningar för att garantera klienterna en god omvårdnad och vård och behandling i en trygg miljö. Dessutom saknas förutsättningar för att garantera en säker arbetsmiljö för personalen,” skriver Thord Jansson och Tobias Bjerman.

Enligt debattartikeln rapporterades 965 fall av våld och hot mot personalen under förra året och hittills i år 924 fall. Ändå finns troligen ett stort mörkertal, skriver Thord Jansson och Tobias Bjerman:

”Arbetsmiljöverket har kritiserat att Sis brister när det gäller att riskbedöma de intagna utifrån ett arbetsmiljöperspektiv. Vi anser att bristerna består, vilket innebär att personalen utsätts för oacceptabla risker.”

Situationen gör det svårt att rekrytera nya medarbetare. En allt tyngre klientgrupp i kombination med den höga beläggningen har skapat en omöjlig arbetsmiljö på LVM-hemmen och personalen jobbar mycket övertid, skriver de två fackligt förtroendevalda:

”SiS generaldirektör Kent Ehliasson måste ta sitt ansvar som chef för myndigheten. Det finns pengar – SiS går med nästan 100 miljoner kronor i vinst i år. Använd pengarna för att förbättra situationen på institutionerna!”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST SiS
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.