Farligaste jobbet finns inom kriminalvården

SKADOR2006-06-21

–Lösningen är högre personaltäthet och bättre utbildning, säger Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården, sedan det visat sig att kriminalvårdare är Sveriges farligaste yrke.

Risken för att drabbas av arbetsskada är fem gånger så stor för anställda i Kriminalvården jämfört med riksgenomsnittet. Det visar statistik från försäkringsorganisationen Afa. Det är framför allt våld och hot som ligger bakom sjukskrivningarna bland kriminalvårdarna.

Många händelser anmäls inte

Av 1000 anställda inom kriminalvården var 12,6 sjukskrivna en månad eller mer på grund av arbetsskada under 2005. Näst störst risk löper träindustriarbetare med 12,5 sjukskrivna per 100o. Även för polis- och tullpersonal (11,9) och brandmän (10,3) är risken för arbetsskador stor.

–Ändå är mörkertalen stora. Många händelser som inkluderar hot och våld anmäls aldrig, säger Per Sunneborn.

Generaldirektör Lars Nylén har kommenterat statistiken från Afa. Eftersom allt fler döms till fängelse, samtidigt som de »lättare« fallen hanteras av frivården, har man fått ett mer svårhanterligt klientel på anstalterna, konstaterar han.

Högre personaltäthet utlovas

Enligt Lars Nylén ska utbyggnaden av antalet anstaltsplatser, större personaltäthet och ökad sysselsättning för de intagna minska arbetsskadorna.

Facket har inte sett till någon ökad personaltäthet, annat än på säkerhetsavdelningarna. Och enligt Per Sunneborn löser inte ökad personaltäthet där problemen:

–Ju säkrare vi gör anstalterna för de farligaste internerna, desto större blir riskerna under transporter och i domstolarna.

–Lösningen är högre personaltäthet över huvud taget. Och så behöver fler tidigare få utbildning i självskydd och konflikthantering.

kriminalvården

Kriminalvården planerar 1753 nya platser fram till år 2010.

200 nya kriminalvårdare utbildas för att arbeta vid den nya anstalten Salberga i Sala, som öppnas nästa vår.

Andra pågående byggnationer är Västervik Norra, Kumla och Skänninge. Till det kommer 12 andra byggprojekt.

Kriminalvården har cirka 8500 anställda. De senaste åren har antalet arbetsskador varierat mellan 160 (2005) och 203 (2002).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA