Färre arbetslösa än på länge

AMS2006-11-09

Arbetslösheten var i oktober nere i fyra procent. Det beror bland annat på att många gick från långtidsarbetslöshet till plusjobb, innan dessa fasades ut i oktober.

Den öppna arbetslösheten har inte varit lägre på fyra år. 181 000 personer var inskrivna som arbetssökande vid landets arbetsförmedlingar i slutet av oktober, vilket motsvarar 4,0 procent. Det är en minskning med 1,1 procentenheter, eller 48 000 personer, jämfört med oktober 2005.

Den 23 oktober var sista dagen för friår, plusjobb, utbildningsvikariat och akademikerjobb. Under oktober fick 5 000 långtidsarbetslösa sysselsättning genom nya plusjobb. Totalt finns nu 19 000 personer i plusjobb, enligt Ams månadsstatistik för oktober.

– Den kraftiga ökningen av antalet personer som gått till arbete beror till stor del på plusjobbens uppgång, säger Ams-chefen Bo Bylund i ett pressmeddelande.

Antalet lediga platser ökar mycket snabbt, och det tyder enligt Ams på att förbättringen på arbetsmarknaden kommer att fortsätta de närmaste månaderna. Allra mest ökar platserna inom transport, verkstad och handel. Att fler arbetssökande fått jobb det senaste året beror på den stigande efterfrågan på arbetskraft. Antalet lediga jobb var i oktober 53 000, drygt 21 000 fler än för ett år sedan.

155 000 personer var sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska program. Det är en ökning med 25 000 jämfört med i fjol.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA