Färre asylsökande får stanna

ASYL2005-06-10

Andelen asylsökande som beviljas uppehållstillstånd i Sverige har minskat kraftigt de senaste åren. Det framgår av en rapport från Migrationsverket till regeringen.

17 procent av dem som begärde asyl år 2002 fick uppehållstillstånd, mot 41 procent av dem som sökte år 2000. För dem som kommit till landet och begärt asyl 2003 och 2004 är prövningsprocessen för många ännu inte avslutad.

Ett viktigt skäl till den ökande andelen avslag är att situationen förändrats kraftigt i många av de länder de asylsökande kommer ifrån, skriver Migrationsverket i sin analys. Det gäller till exempel länderna på Balkan, Irak, Somalia och Afghanistan. Men det har också kommit helt nya grupper asylsökande till Sverige sedan Schengensamarbetet började.

Sedan gränskontrollerna mellan Schengenländerna upphörde 2001 har många människor från forna Sovjet och från Afrika sökt sig till Sverige och begärt asyl. Enligt verket är det många av dem som uppenbart saknar asylskäl – bosnier, serber, och romer från Bulgarien nämns i rapporten.

Rapporten tyder också på en skärpt hållning hos Utlänningsnämnden. Av dem som överklagade ett negativt asylbeslut från Migrationsverket år 2000 ändrade Utlänningsnämnden 27 procent av besluten. År 2002 var det bara 6 procent av överklagandena som ledde till att nämnden ändrade Migrationsverkets avslag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA