Färre med i facket när a-kassan blev fristående

FACKLIGT2006-01-17

När Finland gick in i sin djupa ekonomiska kris 1993 var den fackliga organisationsgraden över 80 procent. Idag har den sjunkit med tio procent, och raset väntas fortgå.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Det spår finska Löntagarnas forskningsinstitut, PT, i en rapport.

En av huvudförklaringarna är den privata arbetslöshetskassan YTK, känd som ”Loimaa-kassan”.

YTK, som grundades 1992, har nästan 250 000 medlemmar. Medlemskapet kostar 65 euro per år. I Sverige har motsvarande a-kassa, Alfakassan, knappt 70000 medlemmar, men en tre gånger så hög årsavgift.

Förbunden förlorar medlemmar

Fackförbundens a-kassor har inte noterat några nämnbara förluster i medlemstal, men det gör förbunden. De har hittills skyllt raset bland annat på nedskärningar i den offentliga sektorn, på servicesektorns växande roll, fler tillfälliga anställningar och längre utbildningstider.

I Finland gäller branschavtal även företag och anställda som är oorganiserade, vilket kan bidra till det minskade intresset för facket.

Födda efter 1960 sviker

Nu antyder forskarna att det blivit allt vanligare att anställda födda efter 1960 vänt facket ryggen för gott. Deras andel i den privata a-kassan är däremot mycket hög.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA