Fel att avskeda misshandelsdömd

ARBETSRÄTT2011-06-15
Rikspolisstyrelsen gjorde fel när den avskedade en kontorist som hade dömts för misshandel. Det anser Arbetsdomstolen som dömer myndigheten att betala 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

ST-medlemmen har arbetat som kontorist, kanslisekreterare och assistent vid Rikspolisstyrelsen.

Sedan tio år tillbaka har kvinnan hel sjukersättning som inte är tidsbegränsad, detta efter en arbetsskada.

I december 2008 dömdes kvinnan mot sitt nekande för misshandel. Enligt domen hade kvinnan slagit en caféinnehavare i ansiktet med ett litet bord från en uteservering. Hon fick villkorlig dom i stället för fängelse, eftersom domstolen bedömde att kvinnan riskerade att förlora sin anställning.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd beslutade, som en följd av den fällande domen, att kvinnan skulle avskedas. Nämnden hänvisade till att allmänhetens förtroende för Polisen bygger på de polisanställdas oförvitlighet.

ST stämde Rikspolisstyrelsen i Arbetsdomstolen, AD. Förbundet anser att avskedandet saknar saklig grund. Det finns inte ens saklig grund för uppsägning.

ST, med förbundsjurist Veera Littmarck som ombud, har pekat på att kvinnan varit civilanställd utan polisiära befogenheter. Hennes kontakter med allmänheten har varit ytterst begränsade. ST har också i AD hävdat att kvinnan är oskyldigt dömd. Den påstådda brottsligheten har dessutom inget samband med anställningen. Man kan inte ställa samma höga krav på oförvitlighet på den civilanställda kvinnan som man ställer på poliser, resonerar ST. Kvinnan har inga andra förseelser på sitt samvete. Det handlar dessutom om en person som haft sin anställning länge, sedan 1981.

I ADs praxis är allmänna domstolars bedömningar inte bindande, men AD betraktar brottmålsdomar som betydande bevisning. I det här fallet utgår AD, efter prövning, från att domen är riktig.

Ändå dömer AD i stor utsträckning så som ST argumenterat. Brottet är visserligen allvarligt, men det är en engångshändelse.

Rikspolisstyrelsen kan kräva pålitlighet och gott omdöme av den civilanställda kvinnan. Däremot kan myndigheten inte ställa samma höga krav på oförvitlighet som normalt ställs på poliser, resonerar AD.

– Det är bra att AD beaktar det vi säger: att det inte finns skäl att ställa samma höga krav på civilanställda som på poliser, säger Veera Littmarck.

Avskedandet ogiltigförklaras. Det föreligger inte ens saklig grund för uppsägning. Rikspolisstyrelsen döms att betala 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Det är hälften av vad ST yrkat.

– AD anser att medlemmen gjort det hon är dömd för. I och med det ska hon inte ha ett lika högt skadestånd, säger Veera Littmarck.

Myndigheten döms dessutom att betala STs rättegångskostnader. Domen är enhällig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.