Tre av fyra barnfamiljer fick uppehållstillstånd

MÅNGFALD2006-10-05

Migrationsverket har prövat 30 552 ansökningar om uppehållstillstånd enligt den tillfälliga lag som infördes förra hösten. Nu avslutas arbetet enligt den tillfälliga lagen.

De främsta målgrupperna för den tillfälliga lagen var barnfamiljer som hade vistats länge i Sverige och personer från länder dit det inte går att verkställa avvisningsbeslut med tvång.

Av samtliga barnfamiljer som begärt att få stanna enligt denna lag har tre av fyra beviljats tillstånd. Den vanligaste anledningen till att barnfamiljer fått avslag har varit att Migrationsverket bedömt att vistelsetiden i Sverige varit för kort.

Bland dem som begärt att få stanna därför att deras avvisningsbeslut inte går att verkställa med tvång har 96 procent fått uppehållstillstånd. Det har främst gällt människor från Irak, Somalia och Afghanistan. Sammanlagt har 59 procent av alla som ansökte om tillstånd enligt den tillfälliga lagen beviljats uppehållstillstånd.

Den tillfälliga lagen har ställt stora krav på Migrationsverkets organisation. Ett mycket stort antal ärenden skulle prövas under en begränsad tidsperiod utan att öka verkets personal.

– Prövningen enligt den tillfälliga lagen har ställt höga krav på vår personal. De har satt sig in i ny lagstiftning och arbetat i ett högt tempo under de knappt elva månader som det tagit att pröva ärendena. Jag tycker det visar prov på flexibilitet inom såväl organisationen som helhet som hos de medarbetare som bytt arbetsuppgifter, säger Peter Mokvist, projektledare för arbetet med den tillfälliga lagen, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA