Fel i system ledde till att anställda utpekades på felaktiga grunder

FÖRSÄKRINGSKASSAN2020-08-31

Försäkringskassan har inlett en granskning av ett kontrollsystem som gett felaktiga uppgifter om att obehöriga medarbetare varit inne i enskildas ärenden. Kontrollsystemet har genererat falska larm.

Det aktuella kontrollsystemet hos Försäkringskassan skapar en logg om en obehörig medarbetare söker information om enskildas ärenden. Myndigheten har nu upptäckt att systemet registrerat felaktiga uppgifter. Loggen har indikerat att medarbetare varit inne i enskildas ärenden trots att så inte varit fallet, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

”Det handlar om en logg som genereras automatiskt från olika underliggande verksamhetssystem på myndigheten. Från början fungerade detta på ett bra sätt, men i takt med att nya system lagts till i verksamheten har loggen börjat fungera felaktigt. Exempelvis har den kunnat registrera sökningar på enskilda enbart genom att någon varit inne på ett systems startsida”, kommenterar Peter Andrén, verksamhetsområdeschef vid rättsavdelningen, upptäckten i ett pressmeddelande.

Det felaktiga systemet har hittills inte lett till att någon enskild medarbetare blivit oskyldigt anklagad i exempelvis personalansvarsnämnden, påpekar myndigheten:

”Våra kontrollmöjligheter är inte begränsade till denna logg, så givetvis har vi ändå kunnat utreda och fatta beslut i personalansvarsärenden under denna tid, men för att kunna göra detta arbete ännu effektivare framöver måste vi bygga om det här loggsystemet”, kommenterar Peter Andrén.

Försäkringskassan har i flera år känt till att systemet haft brister och behöver bytas ut, men det är först nyligen det visat sig att det även genererar dessa felaktiga träffar. Nu pågår ett arbete för att bygga om systemet.

”När enskilda begärt ut uppgifter om sitt eget ärende har det alltså kunnat se ut som att obehöriga varit inne och tittat på det, trots att det inte har varit fallet. Detta har såklart kunnat skapa stress och oro hos människor, och det är något vi beklagar”, konstaterar Peter Andrén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA