Fel i system ledde till att anställda utpekades på felaktiga grunder

FÖRSÄKRINGSKASSAN2020-08-31
Försäkringskassan har inlett en granskning av ett kontrollsystem som gett felaktiga uppgifter om att obehöriga medarbetare varit inne i enskildas ärenden. Kontrollsystemet har genererat falska larm.

Det aktuella kontrollsystemet hos Försäkringskassan skapar en logg om en obehörig medarbetare söker information om enskildas ärenden. Myndigheten har nu upptäckt att systemet registrerat felaktiga uppgifter. Loggen har indikerat att medarbetare varit inne i enskildas ärenden trots att så inte varit fallet, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

”Det handlar om en logg som genereras automatiskt från olika underliggande verksamhetssystem på myndigheten. Från början fungerade detta på ett bra sätt, men i takt med att nya system lagts till i verksamheten har loggen börjat fungera felaktigt. Exempelvis har den kunnat registrera sökningar på enskilda enbart genom att någon varit inne på ett systems startsida”, kommenterar Peter Andrén, verksamhetsområdeschef vid rättsavdelningen, upptäckten i ett pressmeddelande.

Det felaktiga systemet har hittills inte lett till att någon enskild medarbetare blivit oskyldigt anklagad i exempelvis personalansvarsnämnden, påpekar myndigheten:

”Våra kontrollmöjligheter är inte begränsade till denna logg, så givetvis har vi ändå kunnat utreda och fatta beslut i personalansvarsärenden under denna tid, men för att kunna göra detta arbete ännu effektivare framöver måste vi bygga om det här loggsystemet”, kommenterar Peter Andrén.

Försäkringskassan har i flera år känt till att systemet haft brister och behöver bytas ut, men det är först nyligen det visat sig att det även genererar dessa felaktiga träffar. Nu pågår ett arbete för att bygga om systemet.

”När enskilda begärt ut uppgifter om sitt eget ärende har det alltså kunnat se ut som att obehöriga varit inne och tittat på det, trots att det inte har varit fallet. Detta har såklart kunnat skapa stress och oro hos människor, och det är något vi beklagar”, konstaterar Peter Andrén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.