Fem arbetsmiljöuppdrag till regeringen

ARBETSMILJÖ2014-03-14
Oppositionen vill ge regeringen fem uppdrag på arbetsmiljöområdet. Riksdagens arbetsmarknadsutskott föreslår fem tillkännagivanden, men regeringspartierna reserverar sig mot tre.

Arbetsmarknadsutskottet föreslår att riksdagen gör fem tillkännagivanden till regeringen. Tre av dem gäller skador och olyckor i jobbet, ett gäller kränkande särbehandling och ett handlar om arbetsmiljöforskning. Regeringspartierna har reserverat sig mot tre av tillkännagivandena.

Utskottet uttalar att arbetslivet ska vara sådant att alla människor som kan arbeta ska kunna göra det utifrån sina egna förutsättningar. För att nå det målet är ett fungerande arbetsmiljöarbete på alla arbetsplatser en viktig förutsättning.

De fem tillkännagivandena rör:

  • satsning på forskning, utbildning och tillsyn
  • att Arbetsmiljöverket bör registrera alla tillbud och olyckor
  • att en utredning om arbetslivsforskningen behövs
  • nollvision för dödsolyckor i jobbet
  • mobbning och trakasserier i arbetslivet.

Regeringspartierna Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna har reserverat sig mot de tre första. Partierna tycker bland annat att Arbetsmiljöverket redan bedriver ett ambitiöst och framgångsrikt arbete för att minska arbetsrelaterade dödsfall och andra arbetsskador.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.