Bild: Mostphotos

Fick knytnävsslag av arbetssökande

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-01-25

Förra veckan fick två anställda på Arbetsförmedlingen i Järfälla uppsöka akutsjukvård efter att ha blivit misshandlade av en arbetssökande. ”Känslan är att den här typen av hot och våld har ökat de senaste åren”, säger Mattias Gustafsson, centralt huvudskyddsombud på myndigheten.

När en arbetsförmedlare på lokalkontoret i Järfälla, nordväst om Stockholm, skulle meddela ett negativt besked till en arbetssökande förra veckan tog hen enligt rutinerna med sig en sektionschef in i samtalsrummet.

Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket tappade den arbetssökande humöret under mötet och blev då tillsagd av sektionschefen att dämpa sig. Samtidigt aktiverades överfallslarmet.

I anmälan beskrivs hur den arbetssökande då svarade med att resa sig och välta ett skrivbord över de båda medarbetarna. På vägen ut ur rummet gav han sektionschefen ett knytnävsslag i ansiktet. Chefen började blöda.

Både sektionschefen och arbetsförmedlaren fick uppsöka akuten, där den förstnämnde fick sy flera stygn i ansiktet. Båda är nu tillbaka på jobbet, säger biträdande enhetschef Susanne Wikström, som var den som anmälde händelsen till Arbetsmiljöverket.

– Förutom de yttre personskadorna vet vi inte ännu vad som hänt på insidan. Sådant här kan såklart sätta spår. Det är som tur är trots allt ganska ovanligt att vi på Arbetsförmedlingen blir skadade i jobbet, säger Susanne Wikström.

Däremot har hot av olika slag mot de anställda ökat, säger hon. I och med den senaste händelsen har kontoret i Järfälla just nu tre pågående polisanmälningar om våld och hot inlämnade. En av dem rör ett bombhot.

– Det är rutin att polisanmäla. Enligt rutinen ska de utsatta också ha kontinuerlig uppföljning och få etablerad en kontakt med företagshälsovården. Om jag ska säga något som är positivt så känns det skönt att vi kan fungera i en sådan här väldigt utsatt situation, säger Susanne Wikström.

Arbetsförmedlingens centrala huvudskyddsombud Mattias Gustafsson menar att myndighetens förändrade uppdrag är en orsak till att hotbilden mot de anställda har ökat.

– Vi möter nu personer som står allt längre bort från arbetsmarknaden. Förut var Arbetsförmedlingen mer inriktad mot a-kassa och nytt jobb inom sex månader, säger han.

Även om det inte finns någon statistik som pekar på att antalet incidenter där personal utsätts för våld har ökat, tror Mattias Gustafsson att det finns ett mörkertal både när det gäller hot och våld.

Det är enligt honom något som skyddsorganisationen tar upp ofta.

Mattias Gustafsson är ändå nöjd med säkerhetsrutinerna på myndigheten.

– Men jag tror att man ibland stirrar sig blind på rutiner. Att det finns larm och säkerhetsmöblering är en sak. Det viktiga är också att man tränar på de här situationerna, säger han.

Det kommer kontoret i Järfälla att fortsätta göra, säger biträdande enhetschefen Susanne Wikström. Efter bombhotet för en tid sedan har de övat extra på utrymning.

– Tyvärr fick vi träna på den här incidenten nu och man lär sig på nya situationer hela tiden. Till exempel borde vi kanske nita fast skrivborden, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA