Fick sparken för lönelyft

LÖNER2007-01-18

Chefen för Försäkringskassan i Jämtland har tvingats avgå. Orsaken är att han i gett sin personal 500 kronor i lönelyft utanför budgeten. Nu råder upprorsstämning bland de anställda.

– Vi är oerhört bestörta över att man från huvudkontoret hävdar att han gått utöver sina befogenheter och tydligen övertalat honom att säga upp sig, säger Siv Norlin, STs vice ordförande.

Hon befinner sig just nu i Jämtland och kan vittna om de kraftiga reaktionerna hos personalen. Även bland Försäkringskassans anställda i övriga landet är man mycket upprörd.

Det hela började med att chefen för Försäkringskassan i Jämtland, Åke Ljusberg höjde lönerna för sin personal med 500 kronor genom arbetsgivarbeslut. Enligt hans uppfattning fanns det utrymme i budgeten för det och han ansåg också att han hade befogenhet att göra detta.

Men det tyckte inte ledningen för Försäkringskassan. Produktionsdirektör Maivor Isaksson flög från Stockholm till Östersund i måndags för att träffa Åke Ljusberg och i onsdags kom informationen om att han slutat. Han fick gå utan uppsägningstid och redan finns en ersättare på plats.

– Jag är mycket besviken. Jag tycker inte att jag har gjort något fel, har Åke Ljusberg förklarat enligt ett uttalande i Länstidningen i Östersund.

– Varken han eller ST-sektionen som talat med honom förstår vilka befogenheter han överträtt. Det är inte bra, konstaterar Siv Norlin. För om man inte vet vilka befogenheter man har skapar det rädsla inom en organisation där man förväntas ta egna initiativ.

Enligt de signaler hon fått har Ljusberg fungerat bra som chef och sjukfrånvaron inom Försäkringskassan i Jämtland har minskat under hans tid.

– Vi tycker att det är jättebra att de anställda fått lönelyft, säger Siv Norlin. Jämtland är bland de län där lönerna legat lägst och inom Försäkringskassan är de idag lägst. Ändå har de anställda här samma krav på sig och gör samma insatser som alla andra försäkringskasseanställda.

.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA