Finanskrisen försvagade kollektivavtalen

INTERNATIONELLT2015-10-19

På global nivå är det en mindre del av arbetskraften som omfattas av kollektivavtal i dag än när finanskrisen utlöstes 2008. Det konstaterar ILO, den internationella arbetsorganisationen, i en rapport.

När den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs hösten 2008 blev följden en global finanskris,, som fick svåra samhälleliga följder i många länder.

FN-organet ILO, den internationella arbetsorganisationen, har studerat hur kollektivavtalens täckningsgrad - andelen av arbetskraften som omfattas av kollektivavtal - påverkades av finanskrisen. När 48 länder granskas visar det sig att täckningsgraden minskat med 4,6 procent sedan hösten 2008, skriver ILO.

Variationerna mellan länderna är stor. Mest stryk har kollektivavtalen tagit i Rumänien, Grekland, Slovenien och Portugal. I tio av studiens länder har andelen arbetstagare som omfattas av kollektivavtal ökat, trots krisen. Bland dem finns Finland och Australien.

För Sveriges del noterar ILO en minskning.

De länder som bibehållit eller till och med ökat kollektivavtalens täckningsgrad har med olika typer av lagstiftning stöttat arbetsmarknadens parter och föreningsfriheten, konstaterar ILO i rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA