Fjärde året med ökande arbetsskador

ARBETSMILJÖ2014-06-05
För fjärde året i rad ökar antalet anmälda arbetsskador, och ökningen är störst bland kvinnor. Det framgår av en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Den största ökningen av anmälda arbetsskador sker bland kvinnor. Bakomliggande orsaker är enligt Arbetsmiljöverkets rapport framför allt tunga lyft, stress och påfrestande relationer inom områdena vård, skola och omsorg.

”Det är för att få arbetsgivarna att sätta mer kraft i att motverka just kvinnors sjukskrivningar som vi sedan 2011 satt luppen på kvinnors arbetsmiljö”, säger avdelningschefen Håkan Olsson i ett pressmeddelande.

Mellan åren 2012 och 2013 ökade antalet anmälda arbetssjukdomar med nio procent till drygt 11 000 fall. Antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro ökade med tre procent, till 32 000. Antalet sysselsatta har under samma period ökat med en procent.

”Att de anmälda arbetsskadorna ökar för fjärde året i rad bådar illa inför framtiden. Nu behöver arbetsgivare och arbetstagarorganisationer samarbeta för att trycka tillbaka trenden. Ingen är förtjänt av att människor blir sjukare och skadar sig mer på jobbet”, säger Håkan Olsson.

Samtidigt som olyckor och sjukdomar blev fler förra året minskade antalet arbetsrelaterade dödsolyckor. Totalt inträffade 45 dödsolyckor i fjol, varav 33 bland anställda arbetstagare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.