Fjärde året med ökande arbetsskador

ARBETSMILJÖ2014-06-05

För fjärde året i rad ökar antalet anmälda arbetsskador, och ökningen är störst bland kvinnor. Det framgår av en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Den största ökningen av anmälda arbetsskador sker bland kvinnor. Bakomliggande orsaker är enligt Arbetsmiljöverkets rapport framför allt tunga lyft, stress och påfrestande relationer inom områdena vård, skola och omsorg.

”Det är för att få arbetsgivarna att sätta mer kraft i att motverka just kvinnors sjukskrivningar som vi sedan 2011 satt luppen på kvinnors arbetsmiljö”, säger avdelningschefen Håkan Olsson i ett pressmeddelande.

Mellan åren 2012 och 2013 ökade antalet anmälda arbetssjukdomar med nio procent till drygt 11 000 fall. Antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro ökade med tre procent, till 32 000. Antalet sysselsatta har under samma period ökat med en procent.

”Att de anmälda arbetsskadorna ökar för fjärde året i rad bådar illa inför framtiden. Nu behöver arbetsgivare och arbetstagarorganisationer samarbeta för att trycka tillbaka trenden. Ingen är förtjänt av att människor blir sjukare och skadar sig mer på jobbet”, säger Håkan Olsson.

Samtidigt som olyckor och sjukdomar blev fler förra året minskade antalet arbetsrelaterade dödsolyckor. Totalt inträffade 45 dödsolyckor i fjol, varav 33 bland anställda arbetstagare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA