Fjärrstyrning av trafiken vid fyra flygplatser

LUFTFARTSVERKET2017-11-24
Luftfartsverket, LFV, och flygplatsbolaget Swedavia har avtalat om flygtrafikledning på distans vid ytterligare fyra flygplatser – Kiruna, Umeå, Åre Östersund och Malmö.

Den gemensamma kontrollcentralen för flygtrafikledning på distans för de fyra flygplatserna kommer att etableras vid Arlanda flygplats i Stockholm. Enligt pressmeddelandet planerar LFV sedan tidigare också för distanstrafikledning med RTS av flygplatserna i Sundsvall Timrå och Linköping.

”Med avtalet mellan LFV och Swedavia tas ett stort steg mot en digitalisering och effektivisering av flygtrafiktjänst i Sverige. Swedavia är LFVs största flygplatskund och att stödja utvecklingen av Swedavias förmåga och affär har högsta prioritet för LFV”, kommenterar LFVs generaldirektör Ann Persson Grivas i ett pressmeddelande.

Som Publikt skrivit tidigare är ST inom Luftfartsverket kritiska och har framfört att man anser att det finns såväl ekonomiska som säkerhetsmässiga osäkerhetsfaktorer.

”Vi tycker att man ska testa mer innan, annars riskerar man ju att bli bakbunden av tekniken. Med ett fjärrstyrt system blir vi också helt beroende av att tek­niken fungerar”, sade Daniel Vestling, ledamot i STs avdelningsstyrelse då.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Luftfart
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.