Fler äldre jobbar till 65-årsdagen

ARBETSMARKNAD2018-11-19

Antalet äldre i arbetskraften har ökat kraftigt de senaste decennierna. 2017 arbetade tre av fyra män fram till 65-årsdagen, jämfört med 55 procent tjugo år tidigare. Samma utveckling ses bland kvinnor, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

IFAU har studerat hur äldres möjligheter att arbeta har förändrats över tid. Enligt rapporten har hälsan bland de äldre förbättrats avsevärt under de senaste femtio åren, vilket har gett goda förutsättningar för ett förlängt arbetsliv.

Betydligt fler äldre är kvar i arbetskraften i dag än för tjugo år sedan. För män i åldersgruppen 60-64 ökade arbetskraftsdeltagandet från 55 procent i slutet av 1990-talet till 75 procent 2017. För kvinnor i samma åldersgrupp låg arbetskraftsdeltagandet på närmare 70 procent 2017. Förändringen är inte lika tydlig bland dem som passerat 65 år. Endast cirka 25 procent av männen och knappt 20 procent av kvinnorna i åldern 65-69 arbetar, uppger IFAU.

Också förändringar i förtidspensionssystemet har bidragit till de äldres kraftigt ökade arbetskraftsdeltagande, anser myndigheten. Förtidspensionen har förändrats till en renodlad sjukersättning sedan början av 1990-talet. Den ger numera ersättning för förlorad arbetsinkomst till följd av nedsatt arbetsförmåga.

”Tidigare fanns det ett drag av arbetsmarknadspolitik i den här försäkringen. Personer kunde bli förtidspensionerade för att lämna arbetskraften. Det har vi inte kvar idag. Tillsammans med att det införts striktare hälsokrav ser vi att fler är kvar”, kommenterar Lisa Laun, en av flera rapportförfattare, i ett pressmeddelande

Hon konstaterar också att det hänt ganska lite inom den grupp som passerat 65 år:

”I den här gruppen finns en stor potential för ökad sysselsättning. Normen att pensionera sig vid 65 års ålder tycks fortsatt förvånansvärt stark trots att de äldre blir allt friskare. Sverige har i en internationell jämförelse exceptionellt högt arbetskraftsdeltagande bland 55-64-åringar, men exempelvis USA har högre sysselsättning bland de som är äldre än 65 år”, påpekar Lisa Laun.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA