Fler anmälningar om coronaviruset

CORONA2020-04-22

Antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket kopplade till covid-19 är betydligt högre än vad som tidigare redovisats. Nya siffror från myndigheten visar att antalet anmälningar närmar sig 500.

Arbetsmiljöverkets statistiker har upptäckt att ett många anmälningar om allvarliga tillbud och olyckor med koppling till coronaviruset eller covid-19 tidigare inte dykt upp i sökningarna i deras databas, skriver Arbetsvärlden.

Enligt de nya siffrorna har myndigheten fått in 491 sådana anmälningar under perioden slutet av februari till och med 20 april. Många anmälningar handlar om att personal utsatts för smitta i samband med jobbet. Det är då främst anställda i vård och omsorg som berörs, enligt tidningen.

Enligt Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson gäller mer än 420 av de 491 anmälningarna händelser i vård och omsorg.

”Jag är inte förvånad över siffrorna utifrån perspektivet att vi är i en situation just nu där arbetsgivare anmäler en händelse som ett tillbud för att säkerställa att det har blivit anmält rätt väg. I mångt och mycket är det säkerligen så att många tillbud visar på att det varit någon form av exponering där man inte följt riktlinjer och inte haft tillräcklig skyddsutrustning”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA