Allt fler anmälningar om coronatillbud

CORONA2020-04-09
Antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om tillbud beroende på coronapandemin ökar, skriver Arbetsvärlden. Myndigheten redovisar enligt tidningen 63 anmälningar om tillbud och 48 om skyddsstopp.

De flesta incidenter som anmälts till Arbetsmiljöverket med anledning av covid-19 har inträffat inom vården. Vid 48 tillfällen har skyddsstopp begärts. Av dem har 15 beviljats. Samtidigt råder osäkerhet om vad som enligt arbetsmiljölagen ska anmälas och inte, skriver tidningen.

I flera fall handlar anmälningarna om att sjuksköterskor och undersköterskor själva blivit sjuka efter att ha vårdat eller behandlat covid-19-sjuka. I andra fall uppger anmälarna att det saknats skyddsutrustning, eller att har man inte haft sådan på sig eftersom det inte saknats misstankar om att patienten varit smittad.

I de 48 fall då skyddsombud har begärt skyddsstopp har ett flertal handlat om arbetsmiljön för busschaufförer som jobbar på transportföretag. Enligt Arbetsmiljöverkets statistik över antalet personskador som anmälts till Försäkringskassan har 14 coronarelaterade fall registrerats, skriver Arbetsvärlden.

”I ett sådant här krisscenario är det klart att då uppstår de här bristerna som missvisande information, felaktiga riskbedömningar, enskilda händelser och slarv. Det finns en hel pamflett av scenarier”, säger Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson, till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.