Fler arbetslösa anmäls till a-kassan

A-KASSA2005-05-11

Arbetsförmedlingen anmäler allt fler arbetslösa till a-kassorna. Främsta anledningen är att handläggaren anser att den arbetslöse inte söker jobb tillräckligt aktivt.

Inom STs a-kassa ifrågasatte arbetsförmedlingarna rätten till arbetslöshetsersättning för 49 medlemmar förra året.

–Vi friar hellre än fäller, säger a-kassans chef Marianne Kjellquist.

–Arbetsförmedlingarnas rapporter är ofta dåligt skrivna och man förstår inte alla gånger vad det egentligen handlar om.

Måste ”fylla kvoten”

Hon menar att rapporteringen alldeles för ofta beror på att handläggarna blir tillhållna att de måste rapportera fler för att »fylla kvoten«.

Av dem som anmäldes till STs a-kassa i fjol lämnades fjorton utan åtgärd och sju friades. Femton personer som tackat nej till anvisat arbete fick nedsatt ersättning under 40 dagar.

Första gången man tackar nej sätts ersättningen ned med 25 procent, andra gången förlorar man hälften och tredje gången blir man avstängd.

I nio fall har kassamedlemmen blivit avstängd för att denne inte stått till arbetsmarknadens förfogande och inte velat samarbeta med förmedlingen om t ex en handlingsplan. Tre medlemmar har blivit avstängda därför att de sagt upp sig eller uteblivit från arbetet.

Visste inte vad han skulle göra

I ett fall har arbetsförmedlingen själv dragit tillbaka ärendet.

–Vi har rätt bra koll på vad vi gör, eftersom vi är en liten a-kassa och har möjlighet att diskutera ärendena med varandra. Och just de här ärendena släpper jag inte ifrån mig, säger Marianne Kjellquist.

–Jag blir lätt förtvivlad när jag ringer upp handläggaren som har skrivit rapporten och han säger ”Jag visste inte vad jag skulle göra så jag skrev en underrättelse”.

Olika i olika delar av landet

Arbetsförmedlingarnas kontroller varierar stort beroende på var i landet man bor. I Kronobergs län rapporterar arbetsförmedlingen två procent av dem som stämplar till a-kassan. På Gotland rapporteras bara en tiondel så många, två promille. Skillnaden beror enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen främst på hur starkt arbetsförmedlingar och länsarbetsnämnder prioriterar kontrollfunktionen.

kraftig ökning

Under första kvartalet i år rapporterades 2 416 fall av misstänkta felaktigheter från arbetsförmedlingarna till a-kassorna. Det innebär en ökning med 53 procent jämfört med förra året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA