Fler återkrav vid Försäkringskassan

SOCIALFÖRSÄKRING2014-05-26

Fler personer ställs inför krav på återbetalning till Försäkringskassan. Myndigheten räknar med att få tillbaka ungefär 100 miljoner kronor på återkrav i år, uppger Ekot.

Försäkringskassan har blivit bättre på att upptäcka när personer avsiktligt lämnar felaktiga uppgifter, enligt enhetschef Daniel Johansson på Försäkringskassan:

”Tar du ett typfall på när det här har blivit fel så kan det just handla om att man har överdrivit sin funktionsnedsättning eller inte har den funktionsnedsättning som man har uppgett till oss och vi hittar och kan identifiera att så inte är fallet”, säger han till Ekot.

Hittills i år har Försäkringskassan gjort mer än 6 000 så kallade kontrollutredningar. Det är 20 procent fler än förra året som får betala tillbaka pengar. Det är bland annat genom självdeklarationen som felaktiga utbetalningar upptäcks.

”Det kan vara att vi via arbetsplatsbesök ser att man arbetar, och det kan handla om andra uppgifter, till exempel att man har varit aktiv inom en idrott fast att det inte är möjligt med den funktionsnedsättning man har beskrivit för vår del”, säger Daniel Johansson.

400 personer har polisanmälts hittills i år för misstänkta bidragsbrott, och ytterligare 1 000 polisanmälningar väntas innan året är slut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA