Fler får livränta efter psykiska diagnoser

SOCIALFÖRSÄKRING2018-12-03
Antalet individer som får livränta efter att ha insjuknat med en psykisk diagnos har mer än fördubblats på fem år. Men ökningen sker från en mycket låg nivå och fortfarande får mycket få arbetstagare livränta oavsett diagnos, skriver Arbetet.
Av:  Carl von Schéele

Sjukskrivningar för olika psykiska diagnoser som stress, mobbning och utmattningssyndrom utgör snart hälften av alla sjukskrivningar. Ändå är det få som ansöker om livränta för bestående psykisk arbetsskada. Förra året beviljades 270 personer livränta för den diagnosen.

Det är en fördubbling sett på fem år, men fortfarande en alldeles för låg siffra, enligt Robert Sjunnebo, chef för försäkringsenheten på LO-TCO Rättsskydd.

”Sjuktalen visar att många mår dåligt på jobbet, men när det gäller psykiska arbetsskador och framför allt mobbning ställs extremt höga krav på bevisning och det kan vara svårt att visa kränkningar i efterhand”, säger han till tidningen Arbetet.

Arbetsskadeförsäkringen är mycket restriktiv när det gäller att klassa psykiska problem som hög arbetsbelastning eller kränkande behandling som arbetsskada. Individen måste bevisa att den psykiska diagnosen är bestående i minst ett år framåt, men läkare är återhållsamma med den typen av läkarintyg.

Även på andra diagnosområden är Försäkringskassan mycket restriktiv med att bevilja livränta. Endast 1 200 personer godkändes förra året. Det är en minskning med 80 procent på tio år, enligt Arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.