Minskade ersättningar genom LO-TCO Rättsskydd

FACKLIGT2019-01-22
Under 2018 blev ersättningen från de rättsfall som drivits av LO-TCO Rättsskydd rekordlåg, redovisar Arbetet. Summan på 139 miljoner kronor var den lägsta på tio år, och kan jämföras med 198 miljoner kronor året innan.

Förra årets ersättningar ligger 30 procent lägre än året innan och är den lägsta på åtminstone tio år, enligt Arbetets genomgång av LO-TCO Rättsskydds årsstatistik. Anledningen är enligt LO-TCO Rättskydds chefjurist Dan Holke att antalet ärenden som gäller livränta minskat kraftigt:

”De stora beloppen blir just vid livräntor. Där kan det handla om miljonbelopp i ersättning i ett enda fall och antalet godkända arbetsskador har sjunkit dramatiskt de senaste åren”, säger han till tidningen.

Under de senast tio åren har antalet fall av beviljad livränta från Försäkringskassan minskat med fyra femtedelar, uppger Arbetet.

”Det är tyvärr många som borde ansöka om livränta som inte gör det i dag. Det kan innebära att de förlorar väldigt mycket pengar”, uppger Dan Holke.

Under 2018 fick juristerna in sammanlagt 1 188 nya ärenden, skriver Arbetet. 999 ärenden avslutades. Av de totala ersättningarna på 139 miljoner kronor har merparten, nästan 106 miljoner kronor gått till LO-förbunden, medan TCO-facken fått ut 34 miljoner. IF Metall är det fackförbund som fått högst ersättningsbelopp med 29 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.