LO-TCO Rättsskydd kritiserar sjukförsäkringen

SJUKPENNING2018-02-26
LO-TCO Rättsskydd riktar skarp kritik mot regeringens förslag till åtgärder i sjukförsäkringen. Det skulle varit önskvärt att regeringen insåg att sjukförsäkringssystemet har gått sönder, skriver fackorganet i ett nyhetsbrev.

Det går inte att utläsa mycket av regeringens åtgärdsprogram 3.0 för sjukförsäkringen, skriver LO-TCO Rättsskydd i ett nyhetsbrev. Åtgärdsprogrammet fokuserar på att analysera dagens tillämpning och regeringen har valt att splittra åtgärderna på en rad olika aktörer.

”Ett tydligt exempel på detta är att frågan om sjukpenning och sjukersättning särskiljs, trots att både sjukpenning och sjukersättning i många delar är kommunicerande kärl. Önskvärt hade varit att regeringen istället hade insett att sjukförsäkringssystemet som det fungerar idag har gått sönder. En analys av helheten är därför nödvändig”, skriver LO-TCO Rättsskydd.

Många av de problem som i dag finns med sjukförsäkringen kan bara lösas genom en samsyn kring vilka problemen är. Det är svårt att se hur regeringen ska kunna få ihop en fungerande helhet med den nu valda lösningen, tycker LO-TCO Rättsskydd.

I nyhetsbrevet lyfter LO-TCO Rättsskydd fram att Försäkringskassan ställer mycket höga krav på hur sjukintyg utformas. Det skapar praktiska problem för den läkare som har 20 minuter till sitt förfogande att göra en bedömning och skriva ett sjukintyg. Försäkringskassan anger heller aldrig vilket normalt förekommande arbete som den försäkrade anses ha en arbetsförmåga i. Det gör att det blir mycket svårt att argumentera och förstå besluten för såväl sjukskrivande läkare som den försäkrade, skriver man bland annat i nyhetsbrevet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.