TCO kritiserar Försäkringskassans avslag

SJUKPENNING2017-12-14
TCO kritiserar sjukförsäkringen i en debattartikel i Dagens Samhälle. Sjukförsäkringen ger inte längre tillräcklig trygghet och möjlighet till rehabilitering, anser TCO.

I debattartikeln konstaterar TCOs ordförande Eva Nordmark tillsammans med Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand, Vårdförbundets Sineva Ribeiro och Visions Veronica Magnusson att Försäkringskassans avslag på begäran om sjukpenning ökat kraftigt sedan 2015. I januari i år var andelen avslag 5,2 procent för kvinnor och 4,9 procent för män. Det är mer än en dubblering jämfört med 2015.

”Våra sjukskrivna medlemmar och deras läkare vittnar om att Försäkringskassan allt oftare ifrågasätter läkarintyg och läkarens bedömning att den sjukskrivne saknar möjlighet att arbeta”, skriver ordförandena. 

Enligt artikeln hamnar allt fler medlemmar hamnar mellan stolarna efter ett avslag från Försäkringskassan. De hänvisas till Arbetsförmedlingen för att söka arbete, trots att de inte har återfått sin arbetsförmåga och i en del fall även bedöms sakna arbetsförmåga av Arbetsförmedlingen. Försäkringskassan motiverar inte sina beslut och preciserar inte vilka arbeten som anses ”normalt förekommande” som den sjukskrivne anses kunna ta, vilket gör det svårare för den enskilde att förstå och överklaga.

”När sjukpenning avslagits måste den sjukskrivne omedelbart arbeta eller vara aktivt arbetssökande på full tid. Det innebär också att möjligheten att stegvis trappa upp sin aktivitet utifrån den behandlande läkarens rekommendation försvinner. Detta är givetvis helt oacceptabelt”, skriver de fyra. 

TCO kräver nu att regeringen tar ett helhetsgrepp på sjukförsäkringen för att hantera de nya utmaningar försäkringen ställs inför. TCO vill gärna vara med och bidra med fler konstruktiva förslag och erfarenheter av hur sjukförsäkringen fungerar och inte fungerar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.