Fler fick a-kassa förra året

A-KASSAN2014-01-24
Under 2013 fick 298 000 personer a-kassa någon gång under året. Det är fler än under 2012 och 2011, då antalet var 286 000, enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Det var inte bara antalet mottagare av a-kasseersättning som ökade, de totala utbetalningarna ökade också med 900 miljoner kronor till sammanlagt 14,6 miljarder kronor.

Det är framför allt män som i ökande grad hänvisas till a-kassa. Bland kvinnorna var antalet a-kassemottagare historiskt lågt, enligt IAF. Förra året fick 141 000 kvinnor och 156 000 män a-kassa någon gång under året. Det var främst inom Byggnads, IF Metalls och Unionens a-kassor utbetalningarna ökade under 2013.

Men enligt IAF bröts trenden med stigande utbetalningar av a-kassa under slutet av året. Antalet ersättningstagare var färre både i november och december 2013 jämfört med motsvarande månader 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.