Fler löneförhandlar själva

LÖN2011-10-27

Allt fler ST-medlemmar får sin lön satt genom samtal mellan chef och medarbetare, lönesättande samtal. Men få har varit med och påverkat lönekriterierna.

Det framgår av rapporter som STs avdelningar på myndigheterna lämnat om löneförhandlingarna under avtalsperioden 2007 till 2010. Sedan 2008 har andelen arbetsplatser där ST tillämpar kollektiva löneförhandlingar minskat med 16 procentenheter, till 37 procent. På nästan lika många arbetsplatser, 35 procent, förhandlar alla medlemmar själva med sin chef. På de övriga myndigheterna används båda modellerna.

Det händer att arbetsgivaren tvingar på facket en viss förhandlingsmodell, säger STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar. Men i huvudsak är förändringen positiv, anser hon

– Absolut. Alla modeller är lika bra, om rätt förutsättningar finns lokalt och man är överens. Vi vill se ett starkt lokalfackligt inflytande, men också ett inflytande för individen.

Enligt preliminära siffror från den pågående avtalsperioden, mellan 2010 och 2012, tycks utfallet bli ganska lika oavsett förhandlingsmodell. Flertalet fick mer än avtalets lägstautrymme.

Hälften av avdelningarna tycker att man avsätter för lite tid åt lönekriterier, lönebild och annat förberedande arbete inför löneförhandlingarna. Rapporterna visar också att tre av fyra avdelningar inte fört diskussioner med medlemmarna om eventuella förändringar av lönekriterierna.

– Medlemmarnas delaktighet är viktig, den ger styrka, kommenterar Åsa Erba Stenhammar. I synnerhet när det är turbulent på en arbetsplats har det stor effekt när man förankrar frågorna bland medlemmarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av LJD (ej verifierad) fre, 10/28/2011 - 10:11
Bra och avslappnad syn på de olika vägarna fram till ett löneavtal. Känns bra att en facklig organisation betror sina medlemmar om att själva kunna komma fram till en lön och till en fortsatt utveckling på arbetsplatsen.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA