Fler postjobb outsourcas

POSTEN2007-09-11

Posten lägger ut en stor del av sin ekonomiadministration på privatägda Lindorff. 140 anställda berörs och erbjuds fortsatt jobb hos Lindorff. ST har reserverat sig mot beslutet.

– Vi tycker det här är alldeles för känslig information att lägga ut på en privat entreprenör. Det här bör Posten själv ha kontroll över, säger Elisabeth Jonsson, ST inom Posten.

Syftet med att outsourca administrationen är att renodla Postens fokus på kärnverksamheten – och att spara pengar.

– Med det avtal vi nu tecknat med Lindorff försäkrar vi oss om en fortsatt hög kvalitet i ekonomiadministrationen, till en lägre och rörlig kostnad, har Postens finanschef Bo Friberg förklarat i ett pressmeddelande.

Den berörda personalen har känt till att Posten planerat att lägga ut verksamheten på entreprenad. Diskussioner har förts sedan något år tillbaka.

– Vi har varit väl förberedda, säger arbetsplatsombudet Pia Tenggren. Vi har fått ett bra mottagande och det känns som om rätt företag tar över. Men det är klart att de flesta av oss hade velat vara kvar hos Posten.

Pia Tenggren hör med sina 24 anställningsår hos Posten till de yngre bland dem som nu byter arbetsgivare.

– Visst känns det lite vemodigt, säger hon.

Samtliga 140, som i dag arbetar med den ekonomiska administration som Lindorff tar över, erbjuds att följa med till den nya arbetsgivaren. Verksamheten ska också i fortsättningen bedrivas i Postens lokaler i Solna och Umeå.

Vilka avtal som ska gälla efter övertagandet ska förhandlas fram mellan arbetstagarorganisationerna och Lindorff.

Agneta Persson, Romeo Donatello, Pia Tenggren, Elvi Hagström, Annette Pettersson.<br> Foto: SÖREN FRÖBERG
Agneta Persson, Romeo Donatello, Pia Tenggren, Elvi Hagström, Annette Pettersson.<br> Foto: SÖREN FRÖBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA