Fler privata aktörer ska ge jobb

JOBB2007-11-12

Försöket med alternativa arbetsförmedlare ska utvidgas. Regeringen vill låta privata företag och ideella organisationer hjälpa långtidssjukskrivna tillbaka till arbete.

I somras startade Ams en försöksverksamhet i tre län där vissa arbetssökande erbjuds att prova arbetsförmedling via privata aktörer. Syftet är att förbättra matchningen mellan sökande och lediga jobb.

Nu vill regeringen gå vidare och utöka försöksverksamheten. Denna gång ligger fokus på dem som står långt ifrån arbetsmarknaden och är i behov av rehabilitering. Arbetsmarknadsministerns statssekreterare Eva Uddén Sonnegård flaggar för att Ams snart får i uppdrag att tillsammans med Försäkringskassan ta fram ett förslag som ska få fler långtidssjukskrivna att ta sig tillbaka till arbete.

– Vi måste få in personer, företag, ideella organisationer och sociala företag som har särskild kompetens på det här området, och arbeta tillsammans med blivande Arbetsförmedlingen. Vi behöver en bred palett av aktörer som stöttar och gör människor anställningsbara, och förmedlar arbeten, säger hon.

Antalet personer med sjuk- och aktivitetsersättning har ökat konstant de senaste tio åren, och beräknas i dag uppgå till närmare en halv miljon. Antalet personer som får sjukpenning har minskat på senare år; i fjol levde cirka 180 000 personer på sjukpenning, omräknat till helårsinkomster.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA