Fler slår i a-kassetak

A-KASSAN2006-12-01

Varannan som stämplar får ut mindre än 80 procent av sin lön i a-kassa. Det visar statistik från Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO.

Allt färre arbetslösa får ut 80 procent av sin tidigare lön. Detta trots att arbetslösheten har minskat kraf­tigt och det framförallt i kassor som traditionellt har många medlemmar som är underförsäkrade, konstaterar SO.

Orsaken är att taket för ersättningen inte har följt med löneutvecklingen. Taket har inte höjts sedan 2002. För att återställa försäkringsmässigheten behöver taket höjas, anser SO. Annars urholkas vär­det i försäkringen och därmed också legitimiteten.

Den som blir arbetslös kan få ut 80 procent av sin tidigare lön. Men taket är 730 kro­nor om dagen under de första 100 ersättningsdagarna och därefter 680 kronor om dagen. Det förhöjda taket under de första 100 dagarna kommer enligt regeringens förslag att tas bort vid årsskiftet.

Efter den senaste höjningen av taket den 1 juli 2002 fick var fjärde arbetslös en ersättning som var lägre än 80 procent av sin tidigare inkomst. Enligt SO slår nu varannan i taket för ersättningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA