Fler unga förtidspensioneras

PENSION2006-12-04

Tre gånger så många unga beviljas förtidspension jämfört med för tio år sedan.

– Många unga kvinnor har svårt att få livspusslet att gå ihop, säger Curt Malmborg, Försäkringskassans generaldirektör, till Svenska Dagbladet.

Av:  Mikael Silberstein

Nästan 23 000 personer mellan 20-29 år har aktivitetsersättning i dag, så kallad förtidspension, jämfört med 12 000 under år 1997, enligt Svenska Dagbladet.

Curt Malmborg vill fånga upp personerna tidigare och då tror han att det krävs ett bättre samarbete med sjukvården och arbetsmarknadens parter.

Stressforskaren Alexander Perski är kritisk till Försäkringskassans utspel, säger han till Svenska Dagbladet.

– Det där har de pratat om i tio års tid parallellt med att unga blir allt sjukare. Man lägger pengar på en massa administrativa processer i stället för behandling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA