Försäkringskassans handläggare Eva Olsson, Anna Björkqvist och Ann-Christine Bäckman tar hand om utförsäkrade som åter söker ersättning från sjukförsäkringen.
Bild: Anna-Lena Lundqvist
Försäkringskassans handläggare Eva Olsson, Anna Björkqvist och Ann-Christine Bäckman tar hand om utförsäkrade som åter söker ersättning från sjukförsäkringen.

Fler än väntat tillbaka i sjukförsäkringen

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-09-07

Fler utförsäkrade återvänder till sjukförsäkringen än vad Försäkringskassan räknat med. Handläggaren Eva Olsson har fått tillbaka tre försäkrade av fem som hon utförsäkrade när tidsgränsen infördes.

– De är inte i särskilt bra skick. De kom tillbaka förra året och de är fortfarande sjukskrivna, säger Eva Olsson, personlig handläggare på Försäkrings­kassan på Hisingen i Göteborg.

En fjärde har fått stadig­varande sjukersättning (förtidspension) och bör alltså också räknas som återvändare i sjukförsäkringen. Vad som hänt med den femte känner inte Eva Olsson till. Hon hoppas att det har gått bra.

Återvändarna är den grupp som utförsäkrades ur sjukförsäkringen, flyttades över till Arbets­förmedlingens arbetslivsintroduktion och som nu kommer tillbaka till Försäkringskassan. Det går i snabbare takt än vad myndigheten tänkt sig.

Nästan hälften återvänder

– 46 procent av männen och 47 procent av kvinnorna återvänder, säger Andreas Månsson Vogel, analytiker på Försäkringskassan.

Myndigheten hade räknat med 38 procent.

I faktiska tal utförsäkrades förra året 41 275 personer. Av dem hade fram till juni i år 18 472 återvänt till sjukförsäkringen.

På Hisingens lokala försäkringscenter vid Kvilletorget arbetar även Anna Björkqvist och Ann-Christine Bäckman med några återvändare vardera. De förklarar att återvändarna behandlas som vem som helst som ansöker om rätt till sjukpenning eller sjukersättning.

– De är på ruta ett igen, säger Anna Björkqvist och Eva Olsson unisont.

Oroliga för ekonomin

De tre handläggarna märker att många återvändare lider av ekonomisk stress.

– Det finns en stor oro för den ekonomiska biten. Det före­kommer både ilska och sorg. Samtidigt tycker en del att det var bra att bli överlämnade till Arbetsförmedlingen; att de fick en andra chans, säger Anna Björkqvist.

– Det svåraste är att självförtroendet inte är det bästa. Det kan vara svårt att motivera de här människorna, säger Ann-Christine Bäckman.

– Framför allt tycker de ju att de fortfarande är sjuka och inte har någon arbetsförmåga, säger Eva Olsson.

Ann-Christine Bäckman säger att hon då och då får ta emot kritik.

– Det enda vi kan göra då är att informera och förklara, säger hon.

Anna Björkqvist instämmer:

– Det är viktigt att bemöta människor med respekt. Man kan ha förståelse för att de försäkrade är kritiska. Det gäller att lyssna ut det. Men sedan måste vi förklara hur regelverket ser ut och att vi inte kan gå emot det. Det tror jag de flesta människor ändå accepterar till slut, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av AnnBW (ej verifierad) ons, 09/21/2011 - 13:13
De tre månadernas karenstid slår undan fötterna på de flesta. Ransaka er själva hur bra ni skulle klara er under tre månader utan inkomst eller mycket liten.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA