Bild: Sören Andersson, Roland Magnusson/Mostphotos

Flera chefer på Arbetsmiljöverket tvingas lämna sina uppdrag

ARBETSMILJÖVERKET2023-11-07

Arbetsmiljöverkets vikarierande generaldirektör Håkan Olsson har beslutat om en större ommöblering på chefsposterna på myndighetens avdelning för regler. Avdelningschefen och tre av sex enhetschefer får lämna sina tjänster. Orsaken uppges vara samarbetssvårigheter.

– Det har under en längre tid varit ganska svåra samarbetsproblem på avdelningen. Vi har länge prövat olika former av stöd, men nu har vi nått vägs ände. Det behövdes en nystart, säger Arbetsmiljöverkets HR-direktör Olov Augrell till Publikt.

Arbetsmiljöverket presenterade nyligen ett reformerat regelverk, där föreskrifterna omformulerats och bantats till antalet. Resultatet har fått kritik, bland annat från TCO, som bland annat anser att skyddsombudens roll försvagats. Enligt Olov Augrell finns dock ingen koppling mellan arbetet med det nya regelverket och det faktum att fler än hälften av cheferna på avdelningen får gå.

Vilka nya arbetsuppgifter de chefer som flyttas ska få är ännu inte klart, men ingen kommer att förlora sin anställning, säger Olov Augrell.

Marita Jonsson, STs avdelningsordförande på Arbetsmiljöverket, säger att hon som facklig företrädare inte har haft full insyn i motiven för arbetsgivarens drastiska omorganisation på regelavdelningen. Men enligt henne har arbetsmiljöproblemen har varit kända en längre tid, och facket har drivit på för att arbetsgivaren ska agera.

– Vi har sett att de insatser som arbetsgivaren satte in inte ledde till resultat, så vi har tryckt på att något behöver göras. Men jag vet inte varför man valde just den lösning man valde, att flytta på just de cheferna, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA