Flera myndigheter får pengar i vårbudgeten

STATSBUDGETEN2020-01-20

Regeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.

På en presskonferens presenterade regeringen och dess samarbetspartier dels en satsning på 5 miljarder kronor till kommunal och regional välfärd, dels resurstillskott till en rad statliga myndigheter. Tillskotten kommer att presenteras närmare i vårändringsbudgeten, som kommer 15 april.

Bland de myndigheter som tilldelas ytterligare pengar under 2020 finns domstolsväsendet, som får 400 miljoner kronor bland annat för att korta handläggningstiderna. 180 miljoner kronor av denna post är öronmärkta för migrationsdomstolarna.

– Vi gör en satsning på Sveriges domstolar som innebär att de kommer kunna döma snabbare, sade Mats Persson, L, på presskonferensen.

Statens institutionsstyrelse får 250 miljoner kronor extra i år för att öka antalet platser och för att kunna sänka avgifterna för kommunerna.

Kriminalvården, som har ett anslag på drygt 9,48 miljarder kronor för 2020, får 20 miljoner kronor.

– De är pressade och det är viktigt att de kan upprätta kvaliteten i den vård de ska tillhandahålla, sade Karolina Skog, MP.

Tullverket får ytterligare medel för att öka myndighetens närvaro vid gränserna. Dessutom får Säkerhetspolisen och Rättsmedicinalverket tillskott.

Även Datainspektionen får ett tillskott för att kunna ge snabbare tillstånd om kameraövervakning.

Finansminister Magdalena Andersson, S, sade på presskonferensen att man kommer återkomma till hur satsningarna kommer att finansieras. Hon berättade också att det inte är de enda åtgärderna som är att vänta.

– Det kommer fler saker i vårändringsbudgeten än det här.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statsbudgeten
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA