Flera myndigheter kritiseras av JO

ASYL2016-09-19
Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot flera myndigheter sedan en man från Uganda avvisats till hemlandet, trots att det fanns verkställighetshinder som gjorde att mannen inte fick avvisas.

Den utvisade mannen hade sökt asyl i Sverige, men fått avslag på asylansökan. Han skulle därför avvisas till Uganda. Det var dåvarande polismyndigheten i Stockholms län som var ansvarig för att verkställa beslutet. Mannen anmälde att det fanns hinder mot att verkställa avvisningsbeslutet och därför beviljade migrationsdomstolen honom en ny prövning. Det innebar att beslutet om avvisning inte fick verkställas. Trots det genomförde Polisen mannens avvisning till Uganda i juli 2014.

JO riktar kritik mot den handläggare vid Polisen som var ansvarig för ärendet. Hon  kritiseras för att hon inte i nära anslutning till mannens avresa kontrollerade om det fanns något hinder mot att verkställa avvisningsbeslutet. Även Polisen kritiseras för handläggningen av verkställighetsärendet.

Även migrationsdomstolen får kritik för att domstolen inte underrättade Polismyndigheten om att mannen beviljats en ny prövning.  Också Migrationsverket kritiseras, för att myndigheten dröjde med att registrera migrationsdomstolens dom i det system där Polisen ska genomföra sina kontroller av verkställighetshinder.

JO Cecilia Renfors skriver i beslutet att händelsen åskådliggör de svårigheter som kan uppstå när flera myndigheter är inblandade i handläggningen av ett verkställighetsärende:

”I sådana ärenden är det avgörande att ansvarsfördelningen mellan de inblandade myndigheterna är tydlig och att varje myndighet tar sitt ansvar. Att flera myndigheter brustit i sina skyldigheter i (den avvisade mannens) ärende har fått allvarliga konsekvenser för honom eftersom han har fråntagits möjligheten att få en ny prövning av sin asylansökan”, skriver hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.