Flexibel arbetstid viktigt för anställda

ARBETSLIV2022-01-13
Flexibel arbetstid rankas som den viktigaste förmånen av anställda, och arbetsgivare som erbjuder detta ses som mer attraktiva, visar en Sifoundersökning som är gjord på uppdrag av bemanningsföretaget Randstad.

Flexibel arbetstid, extra semesterdagar och friskvård på betald arbetstid toppar listan över attraktiva jobbförmåner. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts bland nästan 1 200 personer på uppdrag av bemanningsföretaget Randstad. Efter flexibla arbetstider kom extra semesterdagar och friskvård på betald arbetstid.

”Den finns en tydlig gemensam nämnare för de mest attraktiva jobbförmånerna och det är tid. Frihet att bestämma när man ska arbeta och extra ledig tid är det som svenskarna efterfrågar mest”, konstaterar Kristin Olofsson, rekryteringsspecialist på Randstad i ett pressmeddelande.

Möjligheten till distansarbete rankas också högt och enligt undersökningen anser fyra av tio att den förmånen ökar attraktiviteten hos en ny arbetsgivare. Distansarbetet är särskilt populärt bland högutbildade personer som bor i Stockholm och är mellan 35 och 49 år. Pandemin har påverkat arbetslivet konstaterar Kristin Olofsson i pressmeddelandet.

”Covid-19 har skapat nya prioriteringar för många arbetstagare. Det gör att även förmånerna måste anpassas efter den nya verkligheten om man vill fortsätta att vara en attraktiv arbetsgivare.”

Hur de olika förmånerna värderas skiljer sig också åt beroende på de anställdas ålder. Bland yngre ses kompetensutveckling som mer viktigt medan äldre lockas av bättre pensionsförmåner.

Mest attraktiva jobbförmånerna

1. Flexibla arbetstider 61%
2. Extra semesterdagar 57%
3. Friskvård på betald arbetstid 43%
4. Möjlighet till distansarbete 40%
5. Pension 40%
6. Friskvårdsbidrag 38%
7. Halvdag före röd dag 27%
8. Aktier, optioner, konvertibler, bonus 25%
9. Möjlighet till löneväxling 24%
10. Sjukförsäkring 23%

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 7–9 september 2021. Totalt intervjuades 1171 personer i åldern 18–65 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. 

Källa: Sifo/Randstad

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.