Studien visade att det inte finns någon koppling mellan idogt resande och akademisk framgång.
Bild: Mostphotos
Studien visade att det inte finns någon koppling mellan idogt resande och akademisk framgång.

Flygande forskare inte mer framgångsrika

HÖGSKOLAN2019-09-24
Forskare som reser mycket på konferenser är inte mer framgångsrika än de som reser sällan, enligt en kanadensisk studie som GU-Journalen på Göteborgs universitet rapporterar om. Studien visar också att miljöforskare flyger lika mycket som andra forskare.

Det är forskare vid University of British Columbia, UBC, som undersökt drygt 700 kollegers resmönster och jämfört det med hur många artiklar de fått publicerade och hur ofta de citeras. Studien visade att det inte finns någon koppling mellan idogt resande och akademisk framgång.

Professor Mats Ekström på institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet säger till GU-Journalen att han inte är förvånad över resultatet, eftersom vetenskapliga artiklar i huvudsak sprids via andra kanaler än konferenser. Studier av den här sorten är dock viktiga, anser han.

”De ger ett underlag i diskussioner om hur akademin kan ställa om mot mer hållbara arbetsformer. Mindre flygande och mer utvecklade former för digitala möten innebär inte bara mer klimatmässigt hållbar forskning utan också mer resurseffektiv användning av tid och pengar.”

Mats Ekström arrangerade förra året en online-konferens för 25 forskare på plattformen Digitala forskningskonferenser, som han ansvarar för.

Den kanadensiska undersökningen visar också att miljöforskare flyger lika mycket som forskare inom andra områden. Gunnar Köhlin, föreståndare för Environment for development, konstaterar i GU-Journalen att det är ett dilemma.

”Miljöforskningen är global och leder därför till möten över hela världen. Samtidigt är man förstås inte särskilt trovärdig som hållbarhetsforskare om man flyger väldigt mycket.”

Göteborgs universitet håller enligt GU-Journalen på att utarbeta en ny policy för möten och resor. Den nuvarande är från 2010 och säger bland annat att video-, telefon- och webbkonferenser så långt som möjligt ska ersätta fysiska tjänsteresor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.