Flygplatschef tror att utförsäljning blir billigare

LFV2004-10-14

Flygplatschefen vid Landvetter tror att en utförsäljning av säkerhetstjänsten till ett privat bolag blir billigare än att fortsätta i egen regi. Men han säger att bästa förslaget vinner.

– Jag skulle vara glad om vårt eget anbud kan konkurrera ut de privata bolagen, men vi måste se till effektiviteten, säger Gösta Landgren, flygplatschef vid Landvetter i Göteborg.

Enligt den kalkyl som gjorts av konsultbolaget Cap Gemini skulle en outsourcing av säkerhetstjänsten ge besparingar på närmare 12 miljoner kronor per år.

– Vi måste spara pengar och då är det klart att vi ger oss på de stora verksamheterna, säger Gösta Landgren.

Privatiseringen skulle beröra cirka 190 av de 450 anställda vid flygplatsen.

Planen just nu är att göra en konkurrensupphandling där Luftfartsverket får lämna in en offert i konkurrens med privata bolag.

De fackliga organisationerna anser att man bör vänta något år för att visa att den egna verksamheten kan bli mer effektiv. Men det förslaget avvisar Gösta Landgren.

– Vi förlorar pengar om vi väntar. Vi har tittat på hur billig vi kan göra verksamheten i egen regi. Men vi har indikationer på att det blir billigare att köpa tjänsten, säger han.

Han menar att det skulle vara en besparing på cirka 200 timmar per år och anställd om ett privat bolag sköter säkerhetskontrollerna.

– De har 40-timmars vecka och 25 dagars semester, medan våra anställda har 38 timmars vecka och i snitt 31 dagars semester. Det är en skillnad på cirka tio procent. Sedan måste det vägas mot att det privata företaget ska ha en vinst.

Information har gått ut till de anställda idag och stämningen är tryckt, säger Gösta Landgren.

– Men alla kan räkna med fortsatt anställning under åtminstone ett år efter en privatisering då reglerna om överlåtelse av verksamhet gäller.

STs klubbordförande Åke Aidell har förklarat att det skulle krävas en ledning som är beredd att satsa och ge de anställda möjligheter att utveckla verksamheten för att den ska bli mer effektiv.

– Jag delar inte den uppfattningen. Jag tycker den är felaktig, säger Gösta Landgren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA